Waarom tweefactorauthenticatie?

Therapieland en Gezondeboel zijn ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. In de AVG en de NEN 7510 wordt de norm gesteld dat systemen die gezondheidsinformatie verwerken afgesloten moeten worden met tenminste twee factoren (AP). Zo kunnen kwaadwillenden minder snel bij persoonlijke en gevoelige gegevens van cliënten en wordt de kans op incidenten verkleind. Tweefactorauthenticatie is daarom een stuk veiliger dan alleen een sterk wachtwoord.

Wat is tweefactorauthenticatie?

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag voor jouw account, die ervoor zorgt dat jij als enige toegang hebt, ook als iemand jouw wachtwoord zou weten. Je toont via twee wegen aan dat jij de eigenaar bent van jouw account: door je e-mailadres en wachtwoord in te vullen, én door middel van een token (een code).

Gegevensbeveiliging

Gegevensbeveiliging heeft de hoogste prioriteit bij Therapieland en Gezondeboel en daarom gaan wij de beveiligingsgraad verhogen. Dit zal gebeuren door het aanzetten van tweefactorauthenticatie voor alle professionals. Zo laat je tijdens het inloggen via twee wegen zien dat het jouw account is. Alle organisaties gaan in de komende periode gefaseerd over naar tweefactorauthenticatie.

Verificatie via een authenticator-app

Tweefactorauthenticatie door middel van een authenticator-app is de meest veilige vorm. Een authenticator app genereert een tijdelijk unieke token die je bij het inloggen moet invullen. Elke keer als je gaat inloggen op het platform dien je dus deze authenticator-app te gebruiken.

qr code example

Instellen voor de hele praktijk of instelling

Tweefactorauthenticatie wordt ingesteld voor alle professionals die gebruik maken van Therapieland of Gezondeboel in jouw praktijk of instelling. Dit geldt niet voor cliënten. Cliënten kunnen wel zelf een verzoek indienen om tweefactorauthenticatie aan te zetten voor hun account door een mail te sturen naar info@therapieland.nl of info@gezondeboel.nl.

Koppeling (met bijv. een EPD of HIS)

Indien je met een SSO inlogt (bijv. via de koppeling met jouw EPD of HIS) gaat er niets voor jou veranderen; je kunt gewoon via de koppeling blijven inloggen. Als je direct inlogt op Therapieland of Gezondeboel met jouw e-mailadres en wachtwoord, dan moet je voortaan wel met tweefactorauthenticatie inloggen.

Nog niet genoeg gelezen over beveiliging?

Klik hier om meer te lezen over informatiebeveiliging.

Tweefactorauthenticatie instellen

Om tweefactor in te stellen voor jouw account moet je een aantal stappen doorlopen. Deze stappen beschrijven we in dit artikel: Tweefactorauthenticatie instellen

Heb je problemen met het instellen of het gebruik van tweefactorauthenticatie dan bieden we in dit artikel een aantal oplossingen: Tweefactorauthenticatie oplossingen

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Klik op de blauwe Support knop om contact met ons op te nemen of stuur ons een mail via info@therapieland.nl of info@gezondeboel.nl.
Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00u via 020-7712848 voor Therapieland of via 020-8545108 voor Gezondeboel.

Gewijzigd op:Vr, 20 Mei, 2022 at 10:05 AM